Schouder operatie

Schouderklachten na een operatie?

Schouderklachten kunnen erg vervelend zijn en kan zeer beperkend werken in het dagelijks leven. Daarnaast kan het zorgen voor een slechte nachtrust en het werk of bijvoorbeeld sporten onmogelijk maken.

Vaak zal fysiotherapie als eerste worden ingezet om de klacht te verminderen. Wanneer blijkt dat dit niet voldoende werkt kan uiteindelijk (vaak na dat er eerst door de huisarts of orthopeed injecties zijn gezet) worden overgegaan tot een operatie.

De drie meest voorkomende schouderoperaties zijn:

  • Operatie na een peesscheur
  • Operatie bij een schouderinstabiliteit
  • Operatie bij inklemmingsverschijnselen (impingement)

Operatie bij een peesscheur

Bij een operatie wordt de gescheurde pees hersteld. Meestal doormiddel van een kijkoperatie, waarbij via kleine steekgaatjes in het gewricht met kleine instrumenten wordt geopereerd.

De pees wordt met hechtingen en ‘botankers’ hersteld. Eventueel wordt er een stuk van het schouderdak (de bovenkant van het schouderblad) afgeschaafd om extra ruimte te maken voor de pees en daarbij wordt soms ook besloten het gewricht tussen het sleutelbeen en het dak van het AC-gewricht uit te vrezen. Preoperatief wordt verder nog gekeken of de bicepspees nog wel goed is. Mogelijk wordt bij ernstige beschadiging een tenotomie (doorsnijden van de pees) verricht en in sommige gevallen wordt de biceps pees vast gezet. De wondjes worden gehecht, de hechtingen worden bij de controle afspraak of bij de huisarts weer verwijderd. Meestal kunt u dezelfde of de volgende dag weer naar huis. (Bergman clinics)

Uiteraard zal na de operatie een revalidatietraject bij de fysiotherapeut volgen. Wij volgen het  ‘cuff-operatie’ protocol.

Operatie bij een schouderinstabiliteit

Bij een schouderinstabiliteit is het kapsel van dit gewricht te ruim en is de kans dat de schouder ‘uit de kom’ gaat groot. Wanneer dat het geval is ga je naar de fysiotherapeut om stabiliteitsoefeningen te doen. Dit is een vrij intensief traject met de nadruk op kracht en stabiliteitstraining. Wanneer dit niet voldoende is kan de orthopeed over gaan tot een stabiliserende operatie.

Deze operatie is gericht op het verkorten van het kapsel. Het kapsel en/ of het labrum worden daarbij met ‘botankers’ en hechtingen op de juiste lengte vastgemaakt. Via een kijkoperatie zal het kapsel worden verkort en gehecht.

Ook na deze operatie zal een intensief revalidatie traject volgen om de mobiliteit en de kracht in de schouder te verbeteren. Ook het gevoel van de schouder (propriocepsis) zal weer moeten worden aangeleerd.

Operatie bij impingement klachten

Inklemming (impingement) komt zowel bij jonge als bij oude mensen voor. De klacht ontstaat na een trauma of spontaan zonder duidelijke oorzaak. Gevolg is dat een van de pezen iets verdikt is en bij het omhoog bewegen van de arm tegen het schouderdak wordt gedrukt. Soms is er een puntige vervorming aan de voorzijde van het schouderdak, die op de structuren eronder drukt bij het hoog optillen van de arm. Een dergelijke vervorming is aangeboren of ontstaan door slijtage of irritatie van het schouderdak.

De pijn als gevolg van inklemming kan uitstralen van de voorkant van de schouder naar de bovenarm. Bij tillen, naar voren of naar boven reiken en plotselinge bewegingen kan de pijn verergeren. Naarmate de klachten toenemen, kan er een gevoel van krachtsverlies of stijfheid zijn. Daardoor is het moeilijker om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het aantrekken van een jas of het pakken van iets uit de achterzak.

Bij inklemmingsklachten zul je ook eerst bij de fysiotherapeut komen. Deze zal doormiddel van oefentherapie, dry-needling en allerlei andere technieken proberen om de impingement te verminderen. Wanneer het gewenste resultaat uit blijft kan een aantal keer een injectie worden gezet. Wanneer ook dit niet werkt, of niet blijvend resultaat heeft, kan worden overgegaan tot een operatie.

Tijdens de operatie zal er meer ruimte worden gemaakt voor de slijmbeurs en pezen. Ook kan tijdens de ingreep een stukje van het schouderdak worden geschaafd om ruimte te creëren. Deze operatie zal worden uitgevoerd via een kijkoperatie.

Na de operatie mag de arm 4 weken niet worden belast en zul je een mitella / sling moeten dragen. Via de fysiotherapeut zal een intensief trainingstraject worden opgezet om de arm weer optimaal te kunnen gebruiken. Hierbij zullen wij een vast revalidatie protocol volgen.

Contact opnemen

Heb je vragen, opmerkingen of wil je graag een afspraak maken? Vul het formulier in of mail naar info@vitaalhaarlem.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 

×

WhatsApp met Vitaal Haarlem Beweegt

× WhatsApp