BPPD (draaiduizeligheid)

Hoe vervelend is dat, iedere keer duizelig worden als je gaat liggen en/of vanuit liggende houding overeind komt. Hoewel deze draaiduizeligheid heel beangstigend kan zijn en bijkomende klachten kent, zoals zweten, misselijkheid en/of braken, is het een ongevaarlijke aandoening.

Oorzaak BPPD

BPPD wordt veroorzaakt door het neerslaan van ‘oorkristallen’ of ‘gruis’ op de zintuigcellen in het binnenoor (ook wel slakkenhuis genoemd). Dit deel van het binnenoor is het evenwichtsorgaan.

Het neerslaan van de oorkristallen leidt tot een kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot duizeligheid. De ’kristallen’ zijn afkomstig uit een ander deel van het slakkenhuis en kunnen zich verplaatsen, bijvoorbeeld na het stoten van je hoofd, na een langdurige operatie of een periode van bedrust of griep. Ook kunnen door verouderingsprocessen ‘kristallen’ in het binnenoor ontstaan, waardoor BPPD relatief veel bij oudere mensen voorkomt.

Kenmerken BPPD

BPPD is de meest voorkomende vorm van duizeligheid. Het kenmerkt zich door duizeligheid, die opkomt enkele seconden na het maken van een specifieke beweging met het hoofd. Voorbeelden hiervan zijn voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is afwezig zolang het hoofd niet beweegt. Dit onderscheidt BPPD van andere vormen van duizeligheid. Soms is de duizeligheid alleen ’s ochtends aanwezig en verdwijnt het in de loop van de dag door de dagelijkse activiteiten.

Behandeling BPPD (draaiduizeligheid)

BPPD is goed te behandelen. De behandeling start met de Dix-Hallpike test om vast te stellen of er sprake is van BPPD. Tijdens de test ga je op de bank zitten waarna de fysiotherapeut zal helpen om zo snel mogelijk te gaan liggen met het hoofd achterover en naar links of rechts gedraaid. Wanneer je tijdens de test duizeligheidsklachten ervaart en de ogen snel heen en weer bewegen zal de test gevolgd worden door kiep oefeningen ook wel de Epley manoeuvre genoemd. Daarbij helpt de fysiotherapeut om een aantal malen achterover te kiepen zodat de oorsteentjes verplaatst worden vanuit de gevoelige kanaaltjes naar het deel van het oor waar ze geen klachten meer veroorzaken.

We helpen je graag van deze duizeligheid af!

Contact opnemen

Heb je vragen, opmerkingen of wil je graag een afspraak maken? Vul het formulier in of mail naar info@vitaalhaarlem.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 

×

WhatsApp met Vitaal Haarlem Beweegt

× WhatsApp