Operatie aan de knie

Een operatie is nooit fijn, maar soms simpelweg nodig. Zo kan een operatie nodig zijn na een ongeluk, of bij een ernstige vorm van slijtage. De meest voorkomende operaties die wij post-operatief behandelen zijn; 

Knie;  Artroscopie (kijkoperatie)

Een halve, of hele nieuwe knie

Voorste kruisband operatie

Korte uitleg van de knie

De knie kan buigen, strekken en een klein beetje draaien. Hij bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. Op de botuiteinden zit een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op. Rond om het gewricht zit het kapsel en tussen de gewrichtsoppervlakten zit een dun laagje gewrichtssmeer, zodat de knie soepel beweegt.
Tussen de botuiteinden zit de meniscus als een soort extra stootkussen. In het kniegewricht bevinden zich de voorste en achterste kruisband. Deze kruisbanden zorgen ervoor dat de botten van het dij- en scheenbeen niet teveel verschuiven ten opzichte van elkaar.

 Wanneer is een kijkoperatie nodig?

Behandeling van een scheur in de meniscus ( meniscectomie).
Weghalen van een los stukje kraakbeen of bot.
Kraakbeenschade behandeling in de knie na een trauma.
Soms bij arthritis (ontsteking) van de knie.

 Wanneer is een halve of hele nieuwe knie nodig?

Wanneer iemand teveel last heeft van pijn in de knie als gevolg van artrose, of de knie niet goed meer kan gebruiken, kan het verstandig zijn om over te gaan op een nieuwe knie. Uiteraard za de ingreep vooraf worden gegaan door een intensief traject fysiotherapie. Vaak blijkt namelijk dat een knie operatie helemaal niet nodig is. Mocht de fysiotherapie niet leiden tot vermindering van de klacht, dan kan een operatie soms niet meer uitblijven. Afhankelijk van de schade aan de knie kan worden gekozen voor een halve of hele nieuwe knie.

Direct na thuiskomst uit het ziekenhuis zal de fysiotherapeut bij jou thuis komen voor de revalidatie. Zo snel mogelijk zal de training worden voortgezet in de praktijk.

Een intensief traject zal jou weer op het gewenste en haalbare niveau brengen.

Voorste kruisband operatie;

Bij een ongeval, trauma of sportblessure kan de voorste kruisband stuk gaan. Het gevolg is een instabiele en soms pijnlijke knie. Het gevolg is vaak dat je niet meer kunt sporten op jouw gewenst niveau, niet meer goed kunt werken of mogelijk de dagelijkse activiteiten niet meer goed kunt doen.

In veel gevallen wordt dan eerst geprobeerd om de knieklachten weg te krijgen met fysiotherapie. Met kracht en coördinatietraining van de bovenbeenspieren kunnen instabiliteitklachten van de knie verminderen.

Wanneer fysiotherapie de klachten niet vermindert, kan een knieoperatie uitkomst bieden.

De knieoperatie (Bergman clinics)

De hersteloperatie van de voorste kruisband wordt door middel van een kijkoperatie uitgevoerd. Er worden enkele kleine sneetjes van ongeveer een centimeter lengte in de knie gemaakt. Via het eerste sneetje gaat de arthroscoop met spoelvocht de knie binnen. De arthroscoop is een klein buisje dat via een videocamera met een monitor is verbonden. Het tweede sneetje in de knie zorgt voor de afvoer van het vocht. Via het derde sneetje worden de instrumenten in de knie gebracht om de ingreep uit te voeren.

Eerst worden de resten van de oude kruisband verwijderd. Op de plaats van de oorspronkelijke kruisband wordt een nieuwe kruisband geplaatst van lichaamseigen materiaal. Via een huidsnede voor op de knie wordt een deel van de knieschijfpees of meestal twee hamstringpezen gebruikt om met uw eigen weefsel de nieuwe kruisband te maken. De pezen van het eigen lichaam worden tot een bundel gemaakt waarmee de kruisband wordt vervangen. De nieuwe band vormt een dikke, stevige bundel midden in de knie.

Tijdens de operatie van de kruisband inspecteert de orthopeed ook de gehele knie en worden eventuele beschadigingen van kraakbeen en meniscus behandeld. Sommige meniscusscheuren kunnen zelfs worden gehecht. De operatie duurt ongeveer 90 minuten.

Een nieuwe voorste kruisband

De verschillende mogelijkheden om een nieuwe kruisband te maken zijn:

Hamstringplastiek

Bij de hamstringplastiek gebruikt de orthopedisch chirurg de pezen van twee dijbeenspieren (de hamstrings). Deze bevinden zich aan de binnenzijde van de knie en worden via een apart sneetje uitgenomen. Voor het vastzetten van de pezen in de knie zijn diverse technieken beschikbaar.

Patellapeesplastiek

Bij de patellapeesplastiek maakt de orthopedisch chirurg gebruik van het middelste gedeelte van de kniepees (patellapees), waarbij een botfragment aan beide zijden zit. Het voordeel hiervan is dat de twee botblokjes stevig met schroeven in boorkanalen in het boven- en onderbeen vastgezet kunnen worden. Een nadeel is dat de revalidatie soms gepaard gaat met pijnklachten aan de voorzijde van de knie, de plaats waar de pees is uitgenomen.

Allograft (donorpees)

Wanneer eigen weefsel niet voorhanden is of niet gebruikt kan worden, kan donorweefsel worden gebruikt om de kruisband te vervangen. Dit kan een patellapees zijn, een pees van de hamstrings of de achillespees. Welke techniek de voorkeur heeft is afhankelijk van uw activiteiten, bijkomende klachten en de staat van uw knie. De orthopedisch chirurg bespreekt met u welke methode in uw geval het beste is.

×

WhatsApp met Vitaal Haarlem Beweegt

× WhatsApp