Operatie aan de heup

Last van heupklachten?

Heupklachten of een beperkte beweeglijkheid van de heup kunnen een reden zijn om over te gaan tot een operatie aan de heup. Vaak is de oorzaak heup artrose.

Het heupgewricht verbindt het bovenbeen en het bekken. Het is een kogelgewricht en kan in elke richting bewegen en zwaar worden belast. Dat is maar goed ook, want de heup gebruiken we bij bijna alle bewegingen die we maken. Artrose kan pijn en bewegingsbeperking veroorzaken.
De klachten uiten zich meestal als volgt:

  • Pijn, vaak in de lies maar ook in bil en bovenbeen
  • Startpijn, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel
  • Stijfheid, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het uit bed komen
  • Niet ver kunnen lopen

Mogelijke oplossingen

Heb je eenmaal artrose klachten, dan gaan deze niet vanzelf meer over. Wel kunnen doormiddel van fysiotherapie de heupklachten verminderen en daarmee een eventuele operatie worden vermeden of worden uitgesteld. Helpt fysiotherapie onvoldoende of nemen de klachten in de loop van de tijd weer toe, dan kan een kunstheup de oplossing zijn. Dit noemen ze de ‘total hip’ operatie. Dit is een van de meest uitgevoerde operaties in Nederland.

Na de operatie zal fysiotherapeutische revalidatie nodig zijn. Op basis van ons ‘total-hip’ protocol zal de revalidatie worden opgezet, uiteraard toegespitst op jouw gewenst niveau.

De eerste behandelingen zullen aan huis worden gegeven, maar al snel zal de revalidatie in de praktijk worden voortgezet.

×

WhatsApp met Vitaal Haarlem Beweegt

× WhatsApp