Artrose aan de knie of heup

Is artrose slijtage? Artrose is een aandoening van één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt de schokken op en zorgt dat de botuiteinden soepel kunnen bewegen. Bij artrose neemt het gewrichtskraakbeen in kwaliteit af en wordt dunner. Aan de gewrichtsranden kunnen verdikkingen (osteofyten) ontstaan.

De oorzaak van artrose is niet duidelijk. Wel is er een aantal factoren die een rol spelen bij het ontstaan van artrose. Deze factoren zijn onder andere minder bewegen door overgewicht, hogere leeftijd, lichamelijk zwaar werk, (sport)letsels, en het voorkomen van artrose in de familie. Ook heet eetpatroon heeft invloed op artrose. Bij artrose zijn er vaak afwijkingen op de röntgenfoto te zien, maar deze houden slechts in geringe mate verband met klachten als pijn, stijfheid en verminderde gewrichtsbeweeglijkheid. Zo ziet men soms duidelijke afwijkingen op de röntgenfoto passend bij artrose, zonder pijnklachten of bewegingsbeperkingen.

Pijn is voor de meeste mensen het belangrijkste symptoom. Deze pijn treedt aanvankelijk vooral op bij het in beweging komen en bij langdurig belasten. De pijn neemt vaak toe naarmate de dag vordert. In latere fasen is er ook pijn in rust en nachtelijke pijn. Bij heupartrose zit de pijn meestal in de lies en aan de voor- en zijkant van de heup. Deze straalt soms uit naar het bovenbeen en de knie. Bij knieartrose zit de pijn meestal in en rondom de knie, maar soms kan de pijn ook in het bovenbeen of de heup gevoeld worden. Stijfheid bij artrose is meestal startstijfheid, die na enkele minuten bewegen weer verdwenen is. Verdikking van het gewricht kan veroorzaakt worden door botuitsteeksels of zwelling van het gewrichtskapsel. Bij artrose is de beweeglijkheid van gewrichten vaak verminderd. In verder gevorderde stadia kan een afwijkende stand van het gewricht optreden, zoals bijvoorbeeld X-benen of O-benen, bij artrose van de knie. Het gevolg van deze klachten en verschijnselen kan zijn, dat er problemen ontstaan bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als bijvoorbeeld lopen, traplopen, gaan zitten en opstaan. De klachten van artrose leiden bij veel mensen tot minder algehele lichaamsbeweging, waardoor de spierkracht en de conditie afnemen.

Artrose is dus geen ouderdomsziekte. Je kunt zelf veel doen als je last van artrose hebt. Denk hierbij aan het veranderen van je eet, drink en beweegpatroon. Uiteraard kunnen wij helpen om dit onder controle te krijgen. Daarnaast hebben we een Trainingsprogramma opgesteld speciaal gericht op heup en knie artrose. Voor meer informatie over deze programma’s kun je kijken bij het kopje ‘specifieke training bij heup en knie artrose’.