Longklachten / COPD

Last van longklachten / COPD?

Heb jij veel last van benauwdheid, longklachten of COPD? Wordt de trap een steeds grotere uitdaging en is fietsen of sporten met vrienden bijna niet meer te doen? Dan wordt het tijd voor een longrevalidatie traject. Dat klinkt heel zwaar, maar dat is het niet.

Samen met de huisarts en of longspecialist zal worden bepaald op welke wijze het traject het beste kan worden ingevuld.

Wat is COPD?

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een chronische vernauwing van de luchtwegen. Deze vernauwingen leiden tot chronische luchtwegklachten zoals kortademigheid, hoesten en opgeven van slijm.

Mensen met COPD zijn vaak vermoeid en hebben moeite met het leveren van inspanning. COPD is niet alleen een longprobleem, maar komt meestal in combinatie met meerdere chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes.

Bronchitis en emfyseem

De longklachten bij COPD ontstaan door twee verschillende longaandoeningen. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen voortdurend ontstoken en maken meer slijm aan. Ademhalen wordt daardoor moeilijker. Bij longemfyseem zijn de longblaasjes in meer of mindere mate kapot. Via de longblaasjes wordt zuurstof in het lichaam opgenomen en kooldioxide uitgestoten. Hoe minder longblaasjes, hoe moeilijker dat gaat.

Oorzaken

In meer dan 80% van de gevallen is roken de oorzaak van COPD. Andere blootstellingen aan schadelijke deeltjes en gassen (zoals meeroken, houtstof, lijm, verfdampen of luchtvervuiling door fijnstof) dragen ook bij aan het ontstaan van de ziekte. Bovendien kan COPD ook erfelijk zijn. Zoals gezegd zijn vaak ontstekingen deel van de onderliggende oorzaak. Doormiddel van het veranderen van je eetpatroon en beweegpatroon kun je zelf veel invloed uitoefenen op de klachten.

Longaanvallen

Een belangrijk probleem bij COPD is het optreden van longaanvallen. Dit zijn periodes met een plotselinge toename van luchtwegklachten, met name kortademigheid, hoesten en opgeven van verkleurd sputum. Meestal worden deze longaanvallen door luchtweginfecties veroorzaakt.

Longaanvallen leiden tot een versnelde achteruitgang van kwaliteit van leven en longfunctie. Als deze meer dan twee keer per jaar voorkomen of leiden tot een ziekenhuisopname, vraagt dit om een intensieve aanpak om toekomstige aanvallen te voorkomen.

Behandeling op maat

In Nederland alleen al hebben bijna 600.000 mensen last van COPD. Helaas kan deze aandoening niet worden genezen. Wel kun je doormiddel van training en aanpassing van jouw eten, drinken en beweegpatroon een groot verschil maken in jouw kwaliteit van leven. Blijf niet stil zitten bij longklachten / COPD maar maak een afspraak!

Contact opnemen

Heb je vragen, opmerkingen of wil je graag een afspraak maken? Vul het formulier in of mail naar info@vitaalhaarlem.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 

×

WhatsApp met Vitaal Haarlem Beweegt

× WhatsApp